Fáìlì:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een cementen sculptuur van Adebisi Akanji bij de ingang tot het huis van Susanne Wenger TMnr 20014554.jpg

Page contents not supported in other languages.
Lát'ọwọ́ Wikipedia, ìwé ìmọ̀ ọ̀fẹ́

Fáìlì àtìbẹ̀rẹ̀(700 × 674 pixel, ìtóbi faili: 292 KB, irú MIME: image/jpeg)

Àkótán

Nederlands: NegatiefNederlands: Een cementen sculptuur van Adebisi Akanji bij de ingang tot het huis van Susanne Wenger
Oníṣọ̀nà
Gerelateerd persoon / related constituent: S. (Susanne) Wenger (1915 - 2009)
Beeldhouwer / sculptor: Adebisi Akanji (Oshogbo circa 1935)
Fotograaf / photographer: H.W. (Henk) van Rinsum (Waingapoe 1932)
Àkọlé
Nederlands: Negatief
Nederlands: Een cementen sculptuur van Adebisi Akanji bij de ingang tot het huis van Susanne Wenger
Ìjúwe
Nederlands: Een voorstelling van Gogoru, een van de heiligste en machtigste vooroudermaskers van Oshogbo begeleid door bata trommelaars. Het masker danst twee maal per jaar door de stad. Om conflicten met andere masker te vermijden waagt geen enkel ander masker zich op straat tijdens deze dans. Gezien de sterke verbondenheid van Susanne Wenger met Gogoru heeft zij dit masker door Adebisi Akanji in de toegang tot haar huis laten verwerken. Zie voor een afbeelding van het masker Wenger en Chesi (1983: 200).

In december 1950 reisde Susanne Wenger voor het eerst af naar Nigeria. Ze woonde achtereenvolgens in Ibadan, Ede, Ilobu en ten slotte in Oshogbo. Zes maanden na haar aankomst werd ze ziek en moest ze een jaar bedrust houden. De rust gebruikte ze om haar indrukken van Afrika in olieverftaferelen vast te leggen. Kort na haar herstel ontmoette ze Ajagemo, een priester van Obataba in Ede. Hij introduceerde Susanne in de Yoruba religie. Voor Susanne voelde alles heel vertrouwd "When Ajagemo led her into the shrine, everything immediately fell into place. Everything was 'right' from the start, and Ajamego introduced her to the inner shrines very soon..." (Beier 1975: 53) Na haar initiatie in de Yoruba religie en filosofie kreeg Susanne de Yoruba namen Iwinfumine Adunni of Adunni Olorisha (1975: 9). In haar huis in Oshogbo woonden daarna een aantal door Susanne ritueel geadopteerde kinderen. Deze kinderen verbleven al vanaf hun allereerste maanden bij haar. Ze werden door haar opgevoed en onderwezen in de Yoruba religie (Wenger en Chesi 1983: 227).

Vanaf 1968 werkte ze via een vast schema aan het herbouwen/herstellen van de Oshun heiligdommen. Ze stelde haar hele verdere leven in dienst van de Yoruba goden. Zo herstelde zij het heilige bos gewijd aan de orisha Oshun (het goddelijke wezen Oshun) en heeft ze diverse heiligdommen herbouwd of van nieuwe sculpturen voorzien. In 2005 zag Susanne haar inspanningen beloond toen de UNESCO besloot het heilige bos van de orisha Oshun in Oshogbo op de Werelderfgoedlijst te zetten.

De omheining bestaat uit een grote hoeveelheid figuratieve scènes die op verzoek van Susanne door Adebisi Akanji uit cement zijn vervaardigd. De uit Oshogbo afkomstige Adebisi maakte deel uit van de vaste groep metselaars die met Susanne werkten aan het herstel van de heiligdommen. Beier beschrijft hoe Susanne in het algemeen te werk ging. Ze liet eerst de ideeën rijpen in haar hoofd, vervolgens deelde ze haar gedachten met Adebisi. Ze vertelde hem de verhalen en de vormen die ze wilde uitbeelden. Ze zette echter nooit wat op papier. Adebisi werkte zijn interpretatie van haar ideeën uit in rode klei en cement. Binnen deze symbiose was Adebisi vrij zijn eigen inspiratie te gebruiken zolang hij maar niet afweek van het algehele plan dat Susanne geschetst had. Hij vertaalde haar gebaren in zijn eigen vormen (1975: 93). In een andere publicatie vertelde Susanne dat zij tijdens het werk op telepatisch niveau communiceerden (Wenger en Chesi 1983: 207). Susanne probeerde Adebisi onafhankelijk te maken zodat hij haar kon opvolgen wanneer zij niet meer in staat zou zijn te werken.

De sculpturen en heiligdommen die op deze wijze zijn ontstaan worden tot de 'new sacred art' gerekend. Een term toegekend aan alle objecten en bouwwerken die ten tijde - en onder invloed van - Susanne Wenger door haarzelf en de kunstenaars met wie ze samenwerkte zijn vervaardigd.

Zie voor een totaalopname van Susanne's huis met toegangshek inventarisnummer 20016875.
Ọjọ́ọdún 1977
date QS:P571,+1977-00-00T00:00:00Z/9
Ẹ̀gbẹ̀ẹ̀gbẹ́ 6 x 6cm (2 3/8 x 2 3/8in.)
ID
20014554
Ìkíyèsí
Nederlands:
Materiaal - hoofd: acetaat
Techniek: Gelatine negatief (op acetaat)
Voorstelling Activiteit / Functie: constructies religieus/ritueel, fences, omheiningen, omheiningen, religious/ritual constructions, representaties van het bovenaardse, representations of the supernatural
Voorstelling Cultuur: Yoruba cluster, Yoruba regio
Voorstelling Geografie: Oshogbo
Voorstelling Object: beeldhouwwerken, buitenmuren, maskers (kleding), sculptured works
Voorstelling/iconografie: Godheid
Orísun/Ayafọ́tò Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Ìwé àṣẹ

w:en:Creative Commons
ìdárúkọ share alike
Fáìlì yìí wà lábẹ́ ìwé àṣẹ Creative Commons Ìdálórúkọ-Share Alike 3.0 Aláìkówọlé.
Ẹ ní ààyè:
  • láti pín pẹ̀lú ẹlòmíràn – láti ṣàwòkọ, pínkiri àti ṣàgbéká iṣẹ́ náà
  • láti túndàpọ̀ – láti mulò mọ́ iṣẹ́ míràn
Lábẹ́ àwọn àdéhùn wọ̀nyí:
  • ìdárúkọ – Ẹ gbọdọ̀ ṣe ọ̀wọ̀ tó yẹ, pèsè ìjápọ̀ sí ìwé-àṣe, kí ẹ sì sọ bóyá ìyípadà wáyé. Ẹ le ṣe èyí lórísi ọ̀nà tó bojúmu, sùgbọ́n tí kò ní dà bii pé oníìwé-àṣe fọwọ́ sí yín tàbí lílò yín.
  • share alike – Tó bá ṣe pé ẹ ṣ'àtúndàlú, ṣàyípadà, tàbí ṣ'àgbélé sí iṣẹ́-ọwọ́ náà, ẹ lè ṣe ìgbésíta àfikún yín lábẹ́ ìwé-àṣẹ kannáà tàbí tójọra mọ́ ti àtilẹ̀wa.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

akole

Ṣafikun alaye ila kan ti ohun ti faili yii duro

Awọn nkan ṣe afihan ninu faili yii

depicts Èdè Gẹ̀ẹ́sì

copyright status Èdè Gẹ̀ẹ́sì

copyrighted Èdè Gẹ̀ẹ́sì

captured with Èdè Gẹ̀ẹ́sì

Nikon D1X Èdè Gẹ̀ẹ́sì

media type Èdè Gẹ̀ẹ́sì

image/jpeg

checksum Èdè Gẹ̀ẹ́sì

ecd95588a1936d4767ff421829bbb575b7deb809

determination method Èdè Gẹ̀ẹ́sì: SHA-1 Èdè Gẹ̀ẹ́sì

data size Èdè Gẹ̀ẹ́sì

298,813 byte

height Èdè Gẹ̀ẹ́sì

674 pixel

width Èdè Gẹ̀ẹ́sì

700 pixel

Ìtàn fáìlì

Ẹ kan kliki lórí ọjọ́ọdún/àkókò kan láti wo fáìlì ọ̀ún bó ṣe hàn ní àkókò na.

Ọjọ́ọdún/ÀkókòÀwòrán kékeréÀwọn ìwọ̀nOníṣeÀríwí
lọ́wọ́06:54, 21 Oṣù Keje 2012Àwòrán kékeré fún ní 06:54, 21 Oṣù Keje 2012700 × 674 (292 KB)M.casanova

Ojúewé kan yìí únlo fáìlì yí:

Ìlò fáìlì káàkiri

Àwọn wiki míràn wọ̀nyí lo fáìlì yìí:

Metadata